Pár napja ismét hazánkba látogatott a szőlő - és bortermelés chi-kung mestere, a biodinamika őslogikájának újrafelfedezője, Nicolas Joly. A magával ragadó személyiségű, munkájáról és filozófiájáról szenvedélyesen beszélő szórakozott professzorral a Terroir Clubban találkoztunk.Joly egy ritka, 7 hektáros AOC (Appellation d'origine controlée) birtok, a Vignoble de la Coulée De Serrant boldog tulajdonosa. A szőlőlültetvényén 1980-tól fokozatosan vezette be a biodinamikus módszereket. Mit is jelent ez pontosan? No szintetikus kemikália, no gyomirtószer, tehéncsorda termeli a szőlőkben felhasznált komposztot... és még sok más észveszejtő dolog. Ugyanakkor boldogan mutat fityiszt az üzleti racionalitásnak, hektáronként mindösszesen 30 hl bort készít. Minderről könyvet is írt, amit csak műkedvelőknek ajánlok.
A magát nem "winemakernek", hanem "nature assistantnak" tituláló francia jóember arra gyúr már jó ideje, hogy boraiban megjelenítse az agyagos talaj és a Loire parti mikroklíma jellegzetességeit, a terroirból deriválható aromák eredetiségét. A szőlővel annyit foglalkoznak, hogy a pincében már alig akad dolog. Lássuk az eredményt.
Les Vieux Clos 2005 - Appelation Savenniéres Controllée
Hazai-mezei borokon nevelkedett jó magamnak meghökkentő ez a bor. Tökéletes, tükrös tisztaság, illatban semmi gyümölcs, de ami még furább... ízben sem. Ez kérem szépen egy ásványlé, 100% mineralitás. Legalább egy órán keresztül barátkoztunk, kicsit mintha közelebb kerültünk volna egymáshoz, de rá kellett jönnöm: borban még mindig az easy listeningnél és a pop zenénél járok, a Jolyéhoz hasonló szimfóniák élvezetéhez még nem vagyok elég vájtfülű... van még időm, hiszen ezek a borok akár bontott állapotban is sokáig eltarthatóak, sőt ahogy vettem észre, határozottan jót tesz nekik a levegő. Később nagyon halványan kezdtem kapisgálni a lényeget, és rájöttem, hogy a teljes megértéshez el kell mennem a Loire völgyébe...
Hadd zárjam mindezt azzal, amit Joly mondott: Life is rhythm... tegyük hozzá hallgatólagosan ... and rhythm is life.
Nicolas Joly-ról bővebben itt.
A Terroir Clubról pedig itt.
2007. március 21., szerda
Joly Joker
Bejegyezte:
Rix
dátum:
13:25
Címkék: nicolas joly, terroir club
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése