2007. március 12., hétfő

Az operaház fantomja

No hát, Laci barátommal akkora magyarborfanok vagyunk, hogy külföldre is követjük a kedvenceket és a kevésbé kedvenceket is. Sajnos ezek egyelőre elválaszthatatlan módon kéz a kézben járnak össze nem illő, furcsa párost alkotva. Önszorgalmunk célállomása ezúttal a londoni magyar borkóstoló volt, amely Covent Gardenben, az elegáns Royal Opera épületében került megrendezésre nők napján az AMC jóvoltából és pénztárcájából.

Késő délelőttől késő délutánig mórikáztunk az egybegyültekkel főleg arról, hogy mit is kellene tenni, hogy jobb legyen nekünk, magyaroknak és borainknak itthon és külföldön. Jobb lenne egy kicsit szebben, egységesebben és "közösebben" megjelennünk, mert ez így nem jó senkinek... Végül felismervén a záróra közeledtét, szebb borainkban kerestünk hirtelen vigaszt.

Néhány emlékezetes tétel távirati stílusban:
  • Weninger Spern Steiner Kékfrankos 2004: hijnye no, ilyen szép kékfrankost ritkán iszik az ember, szinte érezni benne a ökológikus-biodimakus hozzáállást.
  • Gál Tibor Titi Pinot Selection 2004: igen szépre sikeredett válogatás Gál Juniortól, most még valahogy a pincéjükből fakadó enyhe kellerton is jól állt neki, nemcsak Titinek, de a bornak is nagy jövőt jósolnék, ha bírnék ilyen képességekkel.
  • Malatinszky Cabernet Franc 2003: kezeljük helyén a dolgokat, ez a tétel kiemelkedő bizonyítéka annak, hogy a Cabernet Franc milyen szépen viseli magát Villányban.
  • Árvay Indián Nyár Furmint 2002: a 2003-as Istenhegyi levett a lábamról, az Indián Nyár is szép és érdekes tétel, de picit már érződik rajta a tél és az elmúlás vagy valami más. Átvillant az agyamon: A producer tudja-é, hogy bora ki van állítva itten?
  • Gere Solus Merlot 2002: hundert prozent Merlot Villányból, hatalmas bor. Csúcsmerlot magamfajta átlagemberek számára elérhetetlen áron :-(
  • Vincze Béla Cabernet Franc 2000: nekem igen tetsző Franc, a fajta tipikus jegyeivel, koncentrált és korához képest jó forma.
  • Vili Papa 2000: hibátlan bordói blend Thumerertől. A végtelenségig komplex, koncentrált, gyönyörű egyensúly és kerekség.
  • Andrássy Pincészet Aszú Esszencia 2000: 193g/liter cukor és 13-as sav izgalmas döntetlen játéka, számomra gyönyörű happy ending...
A kóstoló után - tudván hogy az emberi szervezet egészségének egyik legfontosabb kritériuma a megfelelő sav-bázis egyensúly - komoly kocsmatúrába kezdtünk és megkóstoltuk az összes útunkba kerülő ale-t, lager-t és stout-ot. Végül szombat éjszaka vergődtünk vissza kis hazánkba. Májusban visszamegyünk.

Nincsenek megjegyzések: